Маратон на четящите хора” е ежегодна проява на Варненската библиотека и се свързва с международния ден на книгата и авторското право – 23 април. Идеята е, в един и същи ден, в различни точки на града, хора от различни възрасти и професии  да се съберат заедно и всеки да прочете по няколко страници от свое любимо литературно произведение на глас. Включват се участници от детска и ученическа възраст, учители, издатели, галеристи, юристи, общински служители и съветници, кмета на града, дипломатически представители…

“Маратонът на четящите хора” възниква през 2003 година, във връзка с празниците по повод 120-годишнината от създаването на Варненската библиотека. През 2006 г. инициативата на РБ “Пенчо Славейков” – Варна прераства в общонационална, под мотото “Четяща България”.

Всяка година Маратонът се провежда на територията на цялата община и продължава да привлича нови и нови ентусиасти, общности от хора, завладени от магията на хубавата книга. Събитието е съпътствано от детски театрални сцени, конкурси за есета и илюстрации, срещи с изявени писатели и журналисти, а деца от различни училища на Варна  всяка година преживяват  “Една приказна нощ в библиотеката”.

Издания на Маратона на четящите хора:

2024 г. >>>    2023 г. >>>    2022 г. >>>    2021 г. >>>    2020 г. >>>    2019 г. >>>    2018 г. >>>    2017 г. >>>

Издания на Маратон на четящите хора преди 2017 г. >>>

„Една приказна нощ в библиотеката” е празнично среднощно приключение, в което книгата е ключ за решение на интересни творчески задачи.

От 2003-та г. всяка година около 23 април – международния ден на книгата и авторското право, група от деца, по желание и със съгласие на родителите, пренощуват в читалните зали на библиотеката. Децата се срещат, запознават, приемат правила за своето приключение, водени от единствения възрастен участник в него – библиотекаря.

„Приказната нощ” е едно от най-незабравимите преживявания на децата и оставя у тях трайни спомени. Всяка година десетки варненчета желаят да са част от тази магия. Идеята е да се провокира интерес към четенето и за тези млади хора книгите да бъдат жокери в решаването на творчески задачи. Всичко това се превръща в едно интересно, тайнствено, среднощно приключение…

През нощта библиотечните пространства се превръщат в скаутски лагер – с надуваеми дюшеци, завивки, фенерчета и разбира се – любимо четиво. Всичко е вълнуващо – атмосферата, игрите, слушането на четящия, заспиването с книга в ръка… Всяка приказна нощ е посветена на творчеството на определен автор или конкретна тема.

Fairytale room

За съвременната, модерна библиотека детското четене е приоритет. Откриването на тайнството на книгата е една пленителна и смислена част от многоликия детски живот. Малките растат сред шарено книжно обкръжение от най-ранно детство и то провокира интереса и активността им като бъдещи ползватели на библиотеките.

Приказките са едно вълшебство. Малките читатели се вживяват и са щастливи, когато историите са с добър край и се натъжават, когато любимите герои са в опасност.

Детски и средношколски комплекс се радва на доверието на младите родители, които водят своите бебета в библиотеката по проект „Стая на приказките” за най-малките. В тази вълшебна атмосфера децата се чувстват прекрасно – за тях се четат и драматизират приказки, разглеждат се музикални и звукоподражателни книжки, книжки–играчки. Игрите с думи и срички, римите забавляват малките, създават у тях усещане за ритъм. Малчуганите играят, рисуват, чувстват се специални, а библиотеката е като близък приятел, като роден дом. Сред великолепните книжки на български и световни майстори на приказките е цветно, весело и интересно.

Родителите получават професионална помощ в привикване към ранното детско четене и то се превръща в ритуал за децата.

Архив на приказните срещи >>>

Лятото е сезон, в който децата разполагат с много свободно време. Тогава  в залите на Детски и средношколски комплекс, Отдел Изкуство и Американска читалня се организират интересни занимания за изявява на различни заложби. Всяко лято „Ваканция в библиотеката“ ангажира децата на град Варна с богата културна дейност, стимулира детското въображение чрез възлагане на нестандартни задания, насочва вниманието към книги и автори.

В творчество и забавления минава времето в защитена извънучилищна среда – любимата библиотека. Четенето заедно, споделянето на впечатления и разсъждения, екипната работа са удачна форма за включване в свободното време на стойностни занимания, развитие на читателски интереси и нови умения.

Ваканционните срещи започват в началото на юли с творческо-приключенски „екшън“. Всяка среща е многоцветна и задължително с елемент на изненада. Целта е да се съберат лятото, четенето и любопитството на едно място!

По традиция всяка година „Ваканция в библиотеката“ завършва с Карнавал на приказните герои и изложба  на детското творчество.

Камишибай театърът е форма на визуално повествование с ръчно нарисувани изображения и вълнуващ разказ. Най-подходящ е за деца до 12-годишна възраст. Те се приобщават към словесното изкуство и изразителното четене, развива се тяхната памет, мислене, въображение.

Този вид картинен театър води началото си от Древна Япония. Водещият ползва специална дървена кутия с 12 до 20 карти с изображения,  илюстриращи последователни моменти от историята. Докато тече увлекателен разказ, в точно определен ритъм се сменят картините.

В рамките на международния проект AQUA NARRABILIS „Словесното разказвателно умение в театър и картини” по Еразъм+, от 2014 г. Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ организира за първи път Камишибай театър по приказни истории, рисувани и разказани от деца. С богати по съдържание и емоционална наситеност образи, тази театрална форма стимулира детското четене и създава стремеж към творчество и развиване на разказвателни умения у децата.

Архив на представления с Камишибай театър >>>

Създаването на читателски клубове по интереси цели да стимулира активността и креативността на участниците. Чрез разнообразни програми и дейности да се насърчават да използват огромните възможности на библиотеката за намиране на информация, за изява на творческите им заложби и пълноценно оползотворяване на свободното им време. Да се стимулират и популяризират творческите им изяви и способности.

Един от най-активните клубове е “Приятели на библиотеката” – създаден през 2011 г. от група пенсионери от Общински пенсионерски съюз 2004 г. Варна.

Членовете на клуба сами избират темите по които работят –  литература, музика, народно творчество, камерни изложби, творчески портрети, екскурзии, благотворителност. Участват в библиотечни инициативи и дейности и сами инициират прояви за популяризиране на четенето и творчеството. Израз на активната им гражданска позиция е участието на членовете на клуба в различни обществени прояви и създаването на контакти с други клубове, музеи, социални домове и сдружения. Сбирките се провеждат ежемесечно.

Архив на клубни срещи >>>

Perl

Инициативата често произлиза от самите автори и издатели, или от читателите.

Тук главна роля играе подготовката на библиотекарите-организатори, които се стараят да поддържат добра професионална компетентност, да покриват високи критерии в общуването с публиката.

При такава среща съвременният автор има възможност пряко да представи своята позиция по обсъжданата тема, да подчертае художествената изразителност на произведението, да наблегне на естетическото съдържание на  неговото творчество, да проследи особеностите на възприятието от читателите.

Сред представяните автори са видни обществени дейци, творци, писатели, учени, журналисти. Често се представя творчеството на няколко автори или на цяла художествена школа. Всяка тема се илюстрира с различни средства. Обикновено се експонира съпътстваща изложба от прецизно подбрани произведения, които да заинтригуват публиката.

Присъстващите намират трибуна да изразят своето мнение и да проявят своята читателска активност. Провеждат се свободни дискусии. Това помага за формиране на съзнателно отношение към книгата, изостря възприятията, развива вкуса към литературата. Често присъстващите са вече прочели премиерните произведения, изградили са си отношение към книгите и към автора. Впоследствие тези мнения се вземат под внимание за подобряване обслужването на читателите.

Майсторството на водещия прави обсъждането неформално, вълнуващо събитие в живота на читателите. Хората си отиват от срещите с убеждението, че са присъствали на точното място в точния момент.

Архив на срещите с автори и представяне на книги >>>

Клуб „Литературни детски петъци” е за всички деца, които обичат книгите и четат с удоволствие! Всеки последен петък от месеца каним малките приятели на Библиотеката на възраст до 14 години на среща с хубавата книга.

Заедно с любимите герои от детската литература, читателите – деца и тийнейджъри оформят “специалния кръг за четене” в Детски и средношколски отдел на Регионална библиотека „Пенчо Славейков”. Темите са неограничени, подсказани и от  самите участници в петъчните срещи.

Четене, литературни игри със загадки, търсене на информация за…, виртуални литературни разходки – цялото това пътешествие из съкровищницата на детската литература обогатява, насърчава четенето сред децата и тяхната креативност.

Клуб „Литературни детски петъци” стартира през месец февруари 2018 г.

Архив на „Литературни детски петъци”  >>>

Литературната игра „Търсачи на съкровища в библиотеката!” е предизвикателство към малките читатели до 14 години – да се превърнат в истински любознателни пътешественици, наблюдатели и откриватели. Със своето мото „Играй! Помисли! Отгатни!“ тя е един различен израз на запознаване с Детски и средношколски отдел, както и забавен начин да се научат много нови неща за детските автори.

Играта започва с „Карта на съкровищата“, която включва общо 18 въпроса, чийто отговори са „скрити” между книгите. Те са свързани с литературни произведения за деца, с изображения, които трябва да бъдат намерени и описани, с търсенето в каталози и картотеки. Картата е ориентирът, който трябва да се следва до успешния финал.

Правила на играта:
Участниците могат да играят самостоятелно или разделени на отбори, като всеки има точно определено време да открие отговорите на въпросите и да ги попълни в „Картата на съкровищата”. Участниците имат право на два жокера, поискани от библиотекарите. След изтичане на времето се проверяват резултатите и се обявяват победителите. Накрая всеки участник попълва анкета, в която дава своята оценка за играта!

Използваният игрови подход включва обмяна на идеи и избори, коментари, както и анотиране „по детски“ на любими книги и поредици.