Завеждащ Детски и средношколски отдел:

  • Зорница Петрова
  • тел. 052 643886, 052 643887
  • E-mail: srd@libvar.bg

Работно време:

  • Понеделник: 9.00-18.00 ч.
  • Вторник-петък: 8.30-18.30 ч.
  • Събота: 9.00-17.00 ч.

Детски и средношколски отдел е атрактивно творческо пространство за общуване, игра, забавление, място, в което читателите – деца и тийнейджъри могат да намерят търсената от тях литература, да четат и творят.

Отделът притежава много богати сбирки от художествена и научно-популярна литература. Над 180 000 тома книги и повече от 100 периодични издания са на разположение и равен достъп до всички читатели.

Детски и средношколски отдел поддържа собствен блог: варненЧЕТ@ – блог за деца и тийнейджъри, за родители и учители, за книги, творчески изяви и инициативи.

В отдела има изградени терминали за самостоятелно заемане и връщане на заетите библиотечни материали, инфоточки за бързи справки, пълно електронно обслужване. Информация за книги и периодични издания читателите на Детски и средношколски отдел могат да намерят в електронния каталог на библиотеката, както и в традиционните каталози: азбучен, систематичен и заглавен каталог – на място. Литературата за деца и тийнейджъри непрекъсната се обогатява и обновява с нови издания.

Освен залите с обособените книжни колекции за читатели до 14 и над 14 годишна възраст, в отдела има: Читалня – за ползване на енциклопедии, речници, справочници, учебни помагала, с 3 компютърни места за работа в Интернет и осигурен свободен Wi-Fi достъп; „Стая на приказките“ – цветно пространство за малките читатели и техните родители, в която малчуганите от най-ранна възраст се докосват до вълшебството на книгите и приказните герои; Зала „варненЧЕТ@“ – уютно масто с неповторима атмосфера за среща с хубавата книга, за творчески занимания, литературни състезания, игри и др.

Много и най-различни са проектите на Детски и средношколски отдел, насочени към децата на Варна, като цялостната дейност по насърчаване на детското четене е богата и иновативна: „Камишибай театър“, „Ваканция в библиотеката“, „Търсачи на съкровища“, „Литературни детски петъци“, “Клуб на комикса”, „Пощенска кутия за истории”, „Приказно ателие”, „Стая на приказките”, срещи с автори…

Културният календар на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ и блогът на Детски и средношколски отдел: варненЧЕТ@ дават пълна информация за всички организирани срещи, клубни форми и творчески занимания по дати и часове.

Експерт, приятел, съмишленик на деца и тийнейджъри – това е Детски и средношколски отдел на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“, Варна!

Блог на Детски и средношколски отдел “ВарненЧЕТ@”  >>>