Отворени срещи и творческо ателие с Капка Кънева
Представяне на книгата „Васил Левски (Дяконът)“, издателство „Кръг“

ПРОГРАМА

12 април 2024 г. (петък)

Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“

  • 14:00 ч.   
    Творческо ателие за илюстрация с Капка Кънева

Регионална библиотека “Пенчо Славейков”, Основна сграда

  • 18:00 ч.   
    Среща-разговор с Капка Кънева и представяне на книгата „Васил Левски (Дяконът)“, изд. „Кръг“

13 април 2024 г. (събота)

Народно читалище „Просвета – 1900“, гр. Девня

  • 15:00 ч.    
    Среща и творческо ателие за илюстрация с Капка Кънева

Капка Кънева (1978, София) работи в областта на хартиената скулптура, илюстрацията и книжния дизайн. Изследва възможностите на детската пространствена книга да поражда интерес и отношение към четенето. Преподава в катедра „Книга, илюстрация, печатна графика“ в Националната художествена академия, чийто възпитаник е. През последните години експериментира с изобразителния потенциал на светлината в серия голямоформатни арткниги инсталации от метал, които определя като „пространства на сенките“.

Сред издателствата, за които работи, са „Лист“, „Кръг“, „Панорама“, „Колибри“, „Жанет 45“, Small Stations Press, Oxford University Press, Мадрид и др. Автор е на изследването „Играта като книга“ („Панорама“, 2014). Издава каталога си „От хартия: изобразителни възможности на пластичния хартиен обект в илюстрацията и дизайна на книги“ (2022).

Призът за високи творчески успехи от Министерството на културата на Република България (2014), наградата за български автор от Осмото и Десетото международно триенале на сценичния плакат (София, 2016 и 2022), наградата за фотоилюстрация от международния BookILL Fest, (Ново Милошево, 2018), наградата за най-добра детска книга от международния конкурс Image of the Book (Москва, 2019) и „Златна четка“ за изключителни постижения в художественото оформление на книгата от фестивала „Пловдив чете“ (2021), са някои от отличията, които са й присъждани.

Номинирана е за ALMA – мемориална награда „Астрид Линдгрен“ за илюстрация за 2021 и 2022.