Александра Желязкова и Славена Симеонова в “Литература и комикс” – част I от мини фестивала ЛИТЕРАТУРЕН ПРОЖЕКТОР
23 март – 2 април 2024 г.

ПРОГРАМА

23 март 2024 г. (събота)   
“Аморфа” – пространство за култура и обучение

  • 17:00 – 21:00 ч.
    Среща-разговор с Александра Желязкова и Славена Симеонова и откриване на експозиция от избрани пана от Третата национална изложба на българския комикс
  • Период на изложбата: 23 март – 2 април 2024 г.

ЗА ХУДОЖНИЧКИТЕ

Александра Желязкова изследва света чрез творчеството си. Родена във Варна, тя завършва Хуманитарната гимназия с профил „Графика“ през 2011. След завършване на университет страстта ѝ към изкуството я насочва към областта на илюстрацията и анимацията. В сферата на комикса се развива като хоби. Досега тя има участия в няколко комикс изложби по света и у нас. Работила е в студио „Змей“ и също седем години като част от екипа на InTheCity Studio, Холандия. В свободното си време работи и като фрийлансър или по лични проекти.

Младата художничка Славена Симеонова събира изкуството си под артистичното име Mustartplus. За нея то е призив към създаване и себеизразяване. От 2011 до 2018 е част от екипа, който създава комикс сборника “Ко-миксер” – периодично издание, събиращо комикс творби на различни автори от България и чужбина. През 2020 г. води тримесечен курс за създаване на комикси, а през октомври 2022 г. представя първата си самостоятелна изложба – “Дигитално момиче”. В момента работи по мултимедиен онлайн проект, който включва комикс, илюстрация и анимация.