“Една мечта е на път да се осъществи – нова сграда на Варненската библиотека!”

Конкурсът за нова сграда на Варненската библиотека, обявен от Община Варна, с подкрепата на Камарата на архитектите в България и WhAT Association се проведе през месец ноември 2015 г. Той предизвика изключителен интерес. В надпреварата участваха 450 предложения от цял свят,  а до конкурсната фаза бяха допуснати 350 проекта, селектирани от престижно международно жури.  Проектът на Architects for Urbanity бе отличен единодушно от експертите.  Той спечели вниманието им с модерна визия и „зелен” покрив.

На 15 февруари 2016 г.  Иван Портних – кмет на Варна връчи наградата на холандското архитектурно бюро “Architects for Urbanity”. Младите архитекти декларираха готовност да реализират техническото проектиране на сградата, което трябва да приключи до края на годината.

„Работата ни по проекта бе концентрирана върху това да създадем сграда, отговаряща на атмосферата на Варна. Идеята ни бе тя не само да съхранява книги, но да дава възможност за многообразен обществен живот. Започнахме с голяма амбиция и се радваме, че спечелихме наградата. Убедени сме, че ще се справим и с другото предизвикателство – техническото проектиране“, каза Ирген Салианджи.

„Искрено се надявам проектантският екип максимално бързо до приключи с техническата част, за да може догодина да започнем изграждането на новия дом на библиотеката на Варна, който ще бъде не само модерно място за богатия книжен фонд, но и културен център за провеждане на различни събития“ заяви кмета г-н Иван Портних.  Той каза още, че ще се търсят различни възможности за финансиране и изрази увереност, че новата сграда може да стане до 4 г.

След официалната церемония по награждаването на победителите в конкурса, младите архитекти посетиха Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ и се запознаха с екипа на библиотеката, изготвил функционалния модел на проекта. Те оцениха професионализма при формулиране на заданието от страна на библиотечните специалисти. Договориха се срокове и канали за комуникация между екипите за партньорство по следващия етап на проекта. Победителите подариха на екипа на библиотеката своя авторска книга, която отразява процеса на създаване на проектното предложение и албум с проектното предложение.

Това бе първа среща от очертаващи се регулярни контакти в процеса на техническото проектиране на сградата.

2021 г.

Велев, Слав. Изтече разрешителното за строеж, а новата библиотека на Варна е все още мираж : То може да се презавери само веднъж, за срок от 3 години / Слав Велев. // Черно море, 1 юли 2021.


2018 г.

Новата варненска библиотека – с инсталация за консервиране на книги. // Moreto.net, 6 март 2018

Градежът на новата варненска библиотека може да започне наесен. // dnesplus.bg, 6 март 2018

Варна чака разрешение за строеж на новата библиотека. // Petel.bg, 6 март 2018

Варна чака разрешение за строеж на новата библиотека. // Varna24.bg, 6 март 2018

Обявиха кога може да започне изграждането на новата варненска библиотека. // Novavarna.net, 6 март 2018

Варна прави лотария за градска библиотека. // monitor.bg, 6 март 2018

12 декември 2017 г.

Стойнова, Даниела. Приет е работния проект на новата библиотека на новата библиотека  във Варна / Даниела Стойнова. // Радио Варна, 12 дек. 2017


6 януари 2017 г.

БНТ, Канал 1, “Денят започва с култура”, разговор със Свилен Спасов и Захари Карабашлиев


 29 септември 2016 г.

  • Подписан е договор за проектиране на новата сграда на Регионална библиотеката “Пенчо Славейков”

Отзиви в медиите     (в хронологичен ред)

Текст .Започна проектирането на новата сграда на библиотеката. // Черно море, (Варна), VIII, N 183, 30 септ. 2016, с. 2.
Текст .Започва проектирането на новата сграда на библиотеката : Това ще бъде първата библиотечна сграда, построена в България през последните 30 години. // chernomore.bg, 29 септ. 2016.
Текст .Община Варна е подписала договора за проектирането на новата сграда на библиотеката. // bta.bg, 29 септ. 2016.
Текст .Община Варна преведе първия аванс за проектирането на новата библиотека. // moreto.net, 29 септ. 2016.
Текст .Проектират новата сграда на библиотеката за 9 месеца. // varnautre.bg, 29 септ. 2016.
Текст .Подписаха договор за проектирането на новата библиотека на Варна. // dariknews.bg, 29 септ. 2016.
Текст .Започва проектиране на нова библиотека във Варна  : Съвсем скоро започва и строителството. // 1kam1.com, 29 септ. 2016.

  15 февруари 2016 г.

  • Връчване на наградата на холандското архитектурно бюро “Architects for Urbanity” – победител в международния архитектурен конкурс за идеен проект на нова сграда на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“
  • Информация за наградените пректи е публикувана на сайта на конкурса varnalibrary.bg

cameraicon