Перлите на Ади Ландау

Соня Тодорова е родена през 1979 г. в София. Завършва Университета по архитектура, строителство и геодезия. Защитава докторат по висша геодезия в Техническия Университет Виена.

Сюжетът на дебютния й роман Перлите на Ади Ландау е силно автобиографичен. В изследване на корените на собственото си семейство Соня се натъква на ужасяващи факти от холокоста и Втората световна война, които преплита с личната история на героите си в почти документално произведение. Лекотата, с която пресъздава световни трагедии чрез преживяванията на симпатичните си герои, силно напомня на шедьовъра на Маркъс Зюсак „Крадецът на книги“.

Перлите на Ади Ландау е историята на чифт перлени обици, разказана от няколко поколения. История, която започва от еврейското гето във Виена, преминава през разкошните дворци на Рингщрасе, през малко планинско селце в Алпите, през раздираната от кошмара на войната Европа, концентрационния лагер „Кайлъка“ и провинциалния град Фердинанд. История на жени и мъже, еврейски търговци и австрийски благородници, войници на Германския райх и български партизани, на едно виенско момче и едно софийско момиче. Началото е в далечното минало, а краят – в близкото бъдеще…

Соня Тодорова в каталога на библиотеката >>>