Оригиналът или адаптацията, 23 април 2024 г.

23 април 2024 г. (вторник) / 18:00 ч. / Основна сграда   Фотогалерия

Оригиналът или адаптацията – литературен дебат с доц. Огнян Ковачев, Петър Денчев и Теменуга Станчева

Огнян Ковачев завършва специалност „Българска филология и английски език“ в СУ „Св. Климент Охридски“, а по-късно специализира в колежа „Крайст чърч”, Оксфорд (2007). Работи като изследовател и лектор в Пенсилванския университет, Филаделфия с подкрепа на „Фулбрайт” (2011) и в UCL-SSEES, Лондон (2009-2013). Доцент е по „Антична и западноевропейска литература“ и основател и съръководител на магистърска програма „Литература, кино и визуална култура“ в СУ „Св. Климент Охридски”. Преподавал е още в ИПКУ „Д-р Петър Берон” – Варна, ШУ „Константин Прeславски”, НБУ и ЮЗУ „Неофит Рилски”.

Петър Денчев е български театрален режисьор, писател и театрален изследовател. Автор е на четири романа и един сборник с разкази, превеждани на различни езици, носител на наградата за нов български роман през 2007. Поставял е театрални спектакли в Народния театър “Иван Вазов”, Сатиричния театър, театър “Възраждане”, ДТ “Стоян Бъчваров” Варна, ДТ “Сава Огнянов” Русе, ДТ “Стефан Киров” Сливен, ДТ “Гео Милев” Стара Загора и др. Негови представления са номинирани и награждавани с различни национални театрални награди, както и са гостували на различни форуми в Сърбия, Черна гора, Косово, Молдова и Румъния. Работи като изследовател в Института за изследване на изкуствата към БАН. Неговата книга “Употреба и функция на пространството в театралния спектакъл (от 1968 година до наши дни)” беше номинирана за критически текст за наградите Икар 2024 година. Хоноруван преподавател по режисура в Националната художествена академия.

Теменуга Станчева е родена в Русе, но професионалният ѝ път е свързан с Варна и културните пространства на града. От 1990 г. твори в сферата на сценографията, илюстрацията и живописта. През годините работи като художник в Държавен куклен театър – Варна и е автор на сценографията и костюмите на множество спектакли на сцените на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“, Фестивален и конгресен център, Общински детски комплекс – Варна, Концертното студио на Радио Варна и др. Илюстратор е на няколко книги, сред които „Фантасмагория“ на Луис Карол (2020, Пи Букс).