„Погледи“ – изложба илюстрации и творческо ателие със Силвия Иванова

Изложба „Погледи“ на Силвия Иванова

3 – 17 април 2024 г.
Отдел „Изкуство“ (основна експозиция) и Детски и средношколски отдел на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ – Варна

*ВХОД СВОБОДЕН за всички събития

3 април 2024 г.
Отдел „Изкуство“  

16:00 ч.

  • Творческо ателие „Илюстрацията – от мечта към реалност“ / с предварително записване: https://forms.gle/2rmrcriwnXX6XxYR7

18:00 ч.

  • Официално откриване на изложба „Погледи“

* 2 април 2024 г.
Детски и средношколски отдел  

18:00 ч.

  • Предварително откриване за деца на избрани илюстрации от книгата „Опашати непознати“, изд. „Меченосец“, и среща разговор със Силвия Иванова и Събина Георгиева

ПОГЛЕДИ

Погледи във всичките им форми – погледи навътре, погледи навън.

Поглед, който търси и открива, поглед, който говори и ни свързва.

Различни гледни точки към нови хоризонти.

Изложба „Погледи“ е първата самостоятелна изложба на илюстратора и режисьор на анимационни филми Силвия Иванова. Тя събира разностранни произведения от творчеството на Силвия – илюстрации на книги, корици, разработка на типажи, проекти за картички, тениски, дигитални картини и визуални търсения. Повечето от платната са създадени в последните няколко години, но една малка част представя ранното творчество на художничката. Сходни теми и мотиви намират своята реализация във времето, облечени ту в цвят, ту в черно-бяла текстура, маркирани от геометрични форми и дръзки силуети.

Изложбата представя личните емоционални търсения на авторката, като същевременно показва и нейната любов към детската илюстрация. Голяма част от реализираните проекти са насочени именно към младите и подрастващи зрители.

Основна кауза на Силвия са животните – тя често се занимава с благотворителни кампании в тяхна помощ. Те се превръщат и в главен мотиватор за сътворяването на книгата „Опашати непознати“ на писателката Събина Георгиева, акцент в програмата на „Литературен прожектор“.