Национална дискусионна среща „Библиотеката – идея и реалност“

Галерия ГРАФИТ, 21 март 2023 г., начало 10:30 ч.

test

Библиотеката организира посещения в залите си за участниците в конференцията на 20 март с начало 16:00 ч. и 17:00 ч., и на 22 март от 9:00 ч.

На 21 март 2023 година най-старият културен институт в град Варна – Регионална библиотека “Пенчо Славейков”, отбелязва своята 140-годишнина. През тези години Варненската библиотека неотменно гради мостове на познанието между минало и бъдеще и обединява варненци в духовното пространство на града.

По повод юбилея през цялата календарна година са планирани поредица разнообразни събития, като основен акцент е Националната дискусионна среща „Библиотеката – идея и реалност“.

Форумът дава място за среща и дебати на различни специалисти, свързани с книгите, библиотеките и четенето, както и на изявени културни деятели, пишещи и четящи хора от цялата страна. Дискусионната среща цели да постави на масата горещите въпроси за мястото на библиотеката в информационното общество и социалната инфраструктура, както и да представи различните роли на библиотеката в днешния глобализиран, дигитален и технологичен свят.

Васил Загоров

test
Завършва „Библиотечно-информационни науки” (2002) с втора специалност „Журналистика” (2004) в СУ „Св. Климент Охридски“. През 2008 г. защитава във ФЖМК при СУ дисертация на тема „Книгоиздаването на руска преводна художествена литература в България (1918-1944)“. От 2005 до 2016 г. води семинарните занятия по „История на книгата” на проф. Ани Гергова в СУ, а от 2009 г. е щатен преподавател в Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ), където понастоящем е доцент. От 2014 до 2022 г. Загоров е ръководител Катедра „Библиотечни науки”, а от 2023 г. е заместник-декан по научната и международната дейност на Факултета по библиотекознание и културно наследство при УниБИТ. Член е на редакционната колегия на списание „Библиотека”, от 2019 г. е главен редактор на академичното списание „Издател“. Член на управителния съвет на ББИА и на международната организация по история на книгата – SHARP.
Васил Загоров има редица публикации в областта на историята на книгата и книгознанието, поддържа научния блог „Книгохранилището“, координатор е на е-библиографията „Книгопис на българската възрожденска книжнина (1801-1878)”, автор е на сборника с библиотечна фантастика „Призраци в библиотеката“ (2022).
test

Дарена Милкова

test
Архитект с интереси в областта на културното наследство, архитектурния контекст, процесите на урбанизация и глобализация. Редовен докторант към катедра „История и теория на архитектурата“ в УАСГ с тема „Урбанизация – пренаселеност – идентичност: минало и бъдеще“, а от 2018 г. е хоноруван преподавател, стремейки се да възпита у студентите осъзнато възприемане и критично мислене към заобикалящата ни среда.
Завършва варненската IV езикова гимназия с френски език. Като студент в УАСГ, специализира една година в Париж, по време на която прави проект и за развитието на градската среда в Ел Алто, Боливия. От 2006 г. до 2017 г. участва активно в различни проекти на местно, европейско и световно ниво, застъпвайки каузи и политики относно активното ангажиране и овластяването на младите хора; относно развитието на науката; запазване ценностите на околната среда; относно междукултурния диалог и относно политиките и достъпността на програма „Еразъм“ и програма „Еразъм +“. Член на 4 различни НПО-та, съосновател на две от тях и организатор на международни събития с капацитет от 50 до 5 000 участника.
Отраствайки в библиотечните среди, животът на Дарена винаги е бил свързан и с библиотеките, които за нея си остават неин втори дом.
test

Елица Стоилова

test
Съосновател и управител на безкодовата платформа Umni.bg за създаване и управление на чатботове с разговорен изкуствен интелект за сайт.
Елица има зад гърба си над 20 години опит в хотелиерството и туризма до директор маркетинг и генерален директор на хотел – Турция, Тунис, Мароко, Марианските острови в Тихия океан (17 години) и у нас. Над 10 години е била консултант по маркетинг на дестинацията на Туристическата организация на Марианските острови (ТОМО), за което има 2 правителствени отличия от ТОМО.
Опитът на Елица в туризма – индустрия, силно зависеща от бързата и качествена комуникация между персонала и клиентите, я мотивира през последните 5 години да помага на бизнеси от различни индустрии да използват чатбот с разговорен изкуствен интелект там, където досега човекът е изпълнявал задачите на чатбота – за клиентско обслужване, маркетинг, продажби и др.
test

Ива Георгиева

test
Завършва Националната гимназия за хуманитарни науки и изкуства “Константин Преславски” във Варна, а след това „Културология” в СУ „Св. Климент Охридски“.
От 2017 до 2021 г. работи като репортер в РТВЦ Варна и води предаването за култура “Линия култура” по БНТ 2 от Варна.
Днес Ива е създател на видео съдържание.
Четенето, споделянето на идеи и търсенето на истини са заниманията, които намира за вълнуващи и смислени.
test

Огнян Ковачев

test
Завършва Българска филология и английски език в СУ „Св. Климент Охридски“, а по-късно специализира в колежа „Крайст чърч”, Оксфорд (2007). Работи като изследовател и лектор в Пенсилванския университет, Филаделфия с подкрепа на „Фулбрайт” (2011) и в UCL-SSEES, Лондон (2009-2013).
Доцент по Антична и западноевропейска литература и основател и съръководител на магистърска програма Литература, кино и визуална култура в СУ „Св. Климент Охридски”. Преподавал е още в ИПКУ „Д-р Петър Берон” – Варна, ШУ „Константин Прeславски”, НБУ и ЮЗУ „Неофит Рилски”.
Автор е на монографиите „Готическият роман. Генеалогия, жанр, естетика“ (2004) и „Литература и идентичност: преображения на другостта“ (2005). Съставител и редактор на „Едмънд Бърк. Философско изследване на произхода на нашите идеи за възвишеното и красивото“ (2001) и „Четенето в епохата на медии, компютри и Интернет“ (2003) и др. Има и над сто академични публикации.
test

Петър Денчев

test
Театрален режисьор и писател. Работи като изследовател в Института за изследване на изкуствата към БАН, както и като щатен режисьор в Сливенския театър. Поставял е спектакли в повечето големи български театри – Народен театър “Иван Вазов”, Сатиричния театър, Театър “Възраждане”, ДТ “Стоян Бъчваров” Варна, ДТ “Сава Огнянов” Русе, ДТ “Стефан Киров” Сливен, ДТ “Гео Милев” Стара Загора и др. Негови спектакли са гостували на различни форуми в Сърбия, Румъния, Черна гора, Косово и Молдова. Доктор по театрознание и театрално изкуство от 2021.
Автор е на четири романа, сред които “Превъртане” (2021 г.) и “Малкият бог на земетръса” (2019 г.), номинирани за националната награда “Хеликон”. През 2007 г. печели конкурса за нов български роман с ръкописа “Тъй, както мъж целува жена, която обича” на фондация “Развитие”. Негови произведения са преведени на албански, английски, македонски, немски, фарси, хърватски, сръбски. През 2021 неговият сборник с разкази “Истории в минало време” е публикуван в Сърбия от издателство Партизанска книга. Предстои излизането на романа “Малкият бог на земетръса” в Северна Македония.
test

Рада Бонева

test
Създател на съдържание, блогър и подкастър, позната онлайн като Thrift Sheep. Любител и пазител на природата, проводник на полезно съдържание на достъпен български език.
През април 2017 г. основава блога си thriftsheep.com с първоначалната идея да говори основно за секъндхенд мода и вещи, но междувременно започва да променя все по-осъзнато навиците си и да се интересува как може да живее в синхрон с природата.
През 2021 г. и 2022 г. е отличена с 2 поредни награди за Зелена журналистика в категория Блог от Сдружение „Зелени Балкани” и получава още няколко номинации за инфлуенсъри, блогъри и екоактивисти.
Посланик е на Европейския климатичен пакт (European Climate Pact) и Slow Fashion Movement.
Завършва Класическата гимназия (НГДЕК), а след това и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет. От 2015 г. до 2022 г. е част от екипа на Сдружение на олимпийските отбори по природни науки в ролята на Алумни координатор.
test

Радка Калчева

test
Работи в областта на информационните и комуникационните технологии повече от 20 години в Регионална библиотека “Пенчо Славейков” – Варна. От 1999 г. е завеждащ отдел “Информационни технологии”, а от 2005 г. и координатор Европейски проекти. Радка Калчева е и магистър в областта на библиотечно – информационните науки, като от май 2017 г. е директор на Регионална библиотека “Пенчо Славейков” – Варна.
Под нейно ръководство са проектирани и създадени: каталог “Книжни и некнижни носители”, както и каталог “Периодика”. От 2008 г. тя е един от основните дизайнери и разработчици на Варненска дигитална библиотека. През същата година библиотеката става един от основните български мултидисциплинарни агрегатори на данни за Европеана. През последните няколко години, под нейно ръководство, Варненската библиотека разработи и внедри нови дигитални услуги, като: дигитална читателска карта, собствено пространство на потребителите „Моята библиотека“, чатбота Ели – виртуален асистент-библиотекар и Библиомат – услуга за получаване на книги 24/7.
Радка Калчева има опит в успешното реализиране на повече от 15 проекта, финансирани по различни европейски програми в областта на ученето през целия живот, ИКТ и Еразъм+.
test

Светлана Вълкова

test
Завършва „Българска филология” в СУ „Св. Климент Охридски” и от 1996 г. работи като репортер, новинар, редактор и водещ на информационно-музикални програми и авторски предавания в БНР – Радио Варна. Автор и водещ на предаването за култура „Гравитация нула”, ко-водещ на предаването „Архитектурата на Стара Варна“ в Радио Варна.
Носител на награда „Варна” за журналистика: през 2021 за предаването „Архитектурата на Стара Варна“ (в съавторство с Християн Облаков) и през 2013 за предаването „Неизвестно за известното” (в съавторство с Борислав Дряновски). Номинация от наградите “АртАкция на годината 2022” за предаването „Гравитация нула”.
test

Спаска Тарандова

test

Изпълнителен директор на Фондация „Глобални библиотеки – България”.
Целият й професионален опит е свързан с библиотеките, тяхното развитие и модернизиране. Специализирала е в САЩ и е част от международна група за иновации в публичните библиотеки /INELI / на фондация „Бил и Мелинда Гейтс”.
Член е на Постоянния комитет на секцията „Публични библиотеки” на ИФЛА. Член е на Управителния съвет на Българската библиотечно-информационна асоциация и на редколегията на списание „ББИА онлайн”.
Един от създателите на една от най-успешните кампании за насърчаване на детското четене „Забавното лятно четене”. Активен участник и в кампанията „Чети с мен” под патронажа на Президента на Република България. Инициатор на стаята за ранно детско развитие в Столична библиотека в партньорство с ИКЕА България.
test

Христомир Христов

test
Изпълнителен директор на „Бързи книги” – първото мобилно приложение за аудиорезюмета на книги изцяло на български език. Има дългогодишен опит като ментор и обучител на различни форуми, свързани с иновации и предприемачество. Работи за NOVATOR Bulgaria, Teenovator, Innovation Capital, TALENT HUB и води лекции във Варненски свободен университет „Черноризец Храбър”.
През 2013 г. Христомир завършва психология в Салфордския университет, Великобритания. От 2013 се отдава на мениджмънта и завършва магистратура в Нов български университет. През 2019 г. се дипломира със специалност „Бизнес администрация” във Варненски свободен университет.
Със стартъпите, по които работи, Христомир  стимулира хората да развиват своя интелект и въображение чрез новите технологии и леснодостъпната информация.
test

Варненската библиотека празнува рожден ден с Национална дискусионна среща „Библиотеката – идея и реалност“. // moreto.net, 20 Март 2023

Национална дискусионна среща „Библиотеката – идея и реалност“ в РБ – Варна. // varnanews.net, 20 Март 2023

Варненската библиотека организира дискусионна среща. // parallel43.bg, 20 Март 2023

Варненската библиотека организира дискусионна среща. // parallel43.bg, 20 Март 2023

Велев, Слав. Варненската библиотека отбелязва 140-годишнината си с Национална дискусионна среща : Официалната празнична програма ще продължи на 22 март с библиоарт предизвикателство / Слав Велев. // chernomore.bg, 20 март 2023

Добринчева, Валентина и др. На 140-я си рожден ден с обществена дискусия Варненската библиотека търси връзката между технологиите и книжовните средища / Валентина Добринчева, Мила Едрева. // bta.bg, 9 март 2023.

На 140-я си рожден ден с обществена дискусия варненската библиотека търси връзката между технологиите и книжовните средища. // parallel43.bg, 9 март 2023.