“Пътуващата детска библиотека” на Регионална библиотека “Пенчо Славейков”

Любимо място във всяка детска градина са кътовете с детски книги. Разгръщането им разкрива цял един изумително-приказен свят, а визуалният контакт с прекрасните илюстрации е вълнуващо преживяване за всяко дете.

С инициативата “Пътуващата детска библиотека” Регионална библиотека “Пенчо Славейков” “гради мост”, по който най-новите издания от детски книги и списания “отиват” при децата от детските градини във Варна.

Пет приказни детски куфарчета се отправят към пет детски градини.

Заедно с книгите към децата “пътуват” и специални “послания” от екипа на Регионална библиотека “Пенчо Славейков” – послания към най-малките варненЧЕТА:

“Да четат!”

 Магията наречена “четене” идва при тях под формата на книжки с приказки, стихове, разкази, гатанки и залъгалки, детски енциклопедии и др. Всички те са съобразени с възможностите и интересите на децата в предучилищна възраст. Посланията, които “пътуващите” книги носят, са основа за задълбочена работа с тях чрез четене, разговор и игра.

Към книжните пътешествия се включват и библиотечните специалисти от Детски и средношколски комплекс с “Литературни приключения” и от Отдел Изкуство със “Старият грамофон разказва”.

Инициативата стартира с първите пет детски заведения, като целта е “Пътуващата детска библиотека” да достигне и до останалите детски градини, занимални и детски клубове на територията на Варна и региона.