МАЙСКА НОЩ на Литературата във Варна, 13 – 31 май 2020 г.

„Нощ на литературата” във Варна стартира на 13 май като предварително издание на основното събитие – международната „Нощ на литературата”, която е отложена за есента. Организаторите срещат публиката с нови европейски литературни текстове и избрани градски пространства.

В съответствие с противоепидемичните мерки, майският формат тази година е по-различен. Четенията на избраните текстове се заснемат пред читателските гнезда без публика и се излъчват на Facebook, Youtube и Instagram страниците на организаторите от Младежка фондация „Аморфа”, отразяват се в електронните и печатните медии. Регионална библиотека „Пенчо Славейков” традиционно посреща книги и читатели, и е едно от гнездата в майската „Нощ на литературата” във Варна.

Посланието на това извънредно местно издание е внимателно завръщане на гражданите към любимите места и дейности в града, както и подкрепа за постепенното отваряне на малките културни и бизнес пространства и културните институции.

В тези уникални градски четения се включват журналисти, актьори, чужденци, както и хората, които са лицето на домакините от варненската литературна общност. Представят се откъси от най-новите и отличавани литературни текстове на съвременни европейски автори, публикувани в превод от български издателства, както и отличени произведения на български автори, преведени и отпечатани от чуждестранни европейски издателства.

Осъществяват се три четения седмично в дните сряда, петък и неделя от 20:30 ч. – приблизителното време на морския залез във Варна.