РБ “Пенчо Славейков”, Немска читалня, 24 август 2018 г.
Посещение на германска делегация в библиотеката

На 24 август библиотеката бе посетена от гостуващата във Варна германска делегация от район Аймсбютел в Хамбург – Кай Гетгенс, кмет на район Аймсбютел, град Хамбург, Ралф Щаак, ръководител на отдел „Координация и услуги“, Торстен Крузе, ръководител на отдел „Социални дейности, младеж и здравеопазване“. В работната среща взе участие и народният представител от ГЕРБ Емилия Милкова – дългогодишен директор на библиотеката.

Проектите за дигитализация в Регионалната библиотека „Пенчо Славейков” впечатлиха гостите. Директорът на РБ „Пенчо Славейков” Радка Калчева запозна делегацията с внедрените онлайн услуги. Тя отчете, че библиотеката, която със своята 135-годишна история е една от най-старите у нас, днес е най-големият мултидисциплинарен агрегатор на данни за България и се радва на над 500 000 посещения годишно. Немските гости се впечатлиха от системата за електронна читателска карта, разработена от IT-екипа на библиотеката специално за мобилни телефони.

Чуждестранната делегация прояви интерес към уникалната колекция от разнообразни документи за Варна и региона, която вече е лесно достъпна чрез платформата Европеана. Представителите на Аймсбютел оцениха високо усилията библиотеката да разгърне своята дейност и като архив на културно-историческо наследство.

Кристиана Димчева, която ръководи историческия архив в РБ „Пенчо Славейков”, ги изненада с любопитни факти за варненските вестници, издавани в годините на Първата световна война, както и от времето, когато близки от разделена Германия са се събирали в черноморските ни курорти.

Проектът за нова сграда на библиотеката, който е дело на холандско архитектурно бюро, впечатли гостите от Германия. Те споделиха намеренията си за изграждането на нова библиотека със сходна функционалност в Аймсбютел.

Фотогалерия