С името БИБЛИОТЕКА-ВАРНА.БГ, което бе регистрирано преди броени дни, Регионална библиотека “Пенчо Славейков” е една от първите културни институции в България и първата библиотека с действащ домейн на кирилица.

След като в началото на 2017 г. Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията обяви, че в България започва регистрацията на имена – домейни от първо ниво на КИРИЛИЦА, с разширение .БГ (на кирилица), фактическото регистриране на имена започна през юни. При изписване на уеб адреса на  кирилица библиотека-варна.бг ще се отвори автоматично съществуващия сайт на библиотеката с домейна libvar.bg (на латиница), познат вече на наши партньори от цял свят.

За новата регистрация името е съобразено със спецификата и естеството на работата ни. Стремежът е библиотеката да бъде по-разпознаваема в интернет пространството за българските ни потребители. С домейн на кирилица се избягва и вероятността да се попадне на грешен сайт, който не е официалния сайт на институцията.

Вярваме, че домейнът на кирилица е част от идеята за запазване на националната ни идентичност и спомага за по-доброто представяне на институциите в интернет пространството.