„Как се казвам?“ –  Търсим име…!

Отскоро в Детски и средношколски комплекс трайно се е настанил нов приятел на децата – Мечо, който много обича „да чете“ и помага, като събира върнатите от децата книжки. Коремчето му винаги е пълно с тях.

Библиотеката очаква от децата да върнат своята книжка при него и да измислят най-хубавото име, с което да го наречем. Предложенията се дават на място – в Детски и средношколски комплекс, или се изпращат на адрес: srd@libvar.bg

Симпатичният мечок ще получи име в края на месеца, когато екип от библиотечни специалисти ще избере най-популярното и харесваното от малките читатели.

Вече близо месец в Детски и средношколски комплекс на библиотеката функционира нашата система за самостоятелно заемане и връщане на книги и се радва на голям интерес от децата и тийнейджърите. На входа е компютърът с четец, на който става отписването, а самите книжки се пускат в два цветни контейнера, единият от които е под формата на мече. Децата много му се радват и винаги му казват – “Здравей, Мечо” или “Чао, Мечо”.  Другият контейнер е напръскан със спрейове и в него оставят книгите си нашите по-големи читатели.

Под ръководството на библиотекар-консултант, младите читатели на библиотеката получават напътствия за новия модел на обслужване. Мобилни и информирани, те почти не срещат затруднения, напротив – посрещат с огромен интерес новите технологии и много се забавляват при записване и връщане на книгите си.

  • Петрова, Полина. Симпатичен мечок посреща малките читатели в РБ `Пенчо Славейков` / Полина Петрова. // Черно море (Варна), XIX, No 200, 19 окт. 2017, с. 2.
  • Също и в: chernomore.bg, 18 окт. 2017
  • Дончева, Димитрина. Усмихнат Мечок „приема“ детските книжки в библиотеката / Димитрина Дончева. // bnr.bg, 17 окт. 2017