Съвместна инициатива на ТМПЦ – Държавна опера Варна и Регионална библиотека „Пенчо Славейков” в периода 20 юни – 22 август 2017 г.

Инициативата под наслов „Да преживеем Дюма” е посветена на 215-годишнината от рождението на Александър Дюма – баща и е адресирана към младежката аудитория.
Поводът е осмото издание на Опера в Летния театър – Варна 2017, което предлага два мюзикъла с литературна първооснова върху романите на Дюма – баща „Тримата мускетари“ от Максим Дунаевски и „Граф Монте Кристо“ от Ив Деска. „Тримата мускетари“ ще има своята премиера за България на 29 юни и 22 август, а „Граф Монте Кристо” ще се завърне в Летния театър точно на рождения ден на Александър Дюма-баща – 24 юли.
Със световната премиера на „Граф Монте Кристо“ в Сезон 2016 на Опера в Летния театър, Варна записа името си в историята като първият български град, реализирал световна премиера на мюзикъл от бродуейски автор.
„Да преживеем Дюма” цели да популяризира четенето, творчеството и хуманистичните послания в романите на един от най-големите световни писатели Александър Дюма – баща, както и да приобщи младите хора към сценичните изкуства.

Към инициативата могат да се присъединят училищни и читалищни библиотеки, организации, ангажирани със свободното време на децата и младежите през лятната ваканция в периода 20 юни – 22 август 2017 г.

ПРОГРАМА „ДА ПРЕЖИВЕЕМ ДЮМА” – ВАРНА 2017

  • 26 юни, 15:00 ч., Регионална библиотека „Пенчо Славейков“, Отдел Изкуство
    Любими страници от „Тримата мускетари” с театралната и филмова звезда Ованес Торосян, изпълнител на ролята на Д`Артанян в мюзикъла „Тримата мускетари“ от Максим Дунаевски.
  • 29 юни и 22 август, Опера в Летния театър
    Премиерни спектакли за България на мюзикъла „Тримата мускетари” от Максим Дунаевски
  • 30 юни, Семинар по фехтовка и сценичен бой
    С преподавателя от НАТФИЗ и участник в постановъчния екип Николай Дериволков
  • 22 юли, Регионална библиотека „Пенчо Славейков
    Киномаратон на филмови екранизации по Александър Дюма – баща с Елица Матеева
    Повече информация в блога ТрансАРТФормация >>>
  • 24 юли, Опера в Летния театър
    Спектакъл на мюзикъла „Граф Монте Кристо” от Ив Деска
  • юли-август, Регионална библиотека „Пенчо Славейков”
    Изложба с издания на Александър Дюма – баща

За да се включат организации към кампанията е необходимо:

  • да попълнят онлайн заявкакато достъп до инициативата имат само читалища, учебни заведения, организации с нестопанска цел, ангажирани със свободното време на децата и младежите, и книжарници.